CINEAMA 2024 – regionálne kolo

17. apríla 2024 sa v Makovického dome v Žiline uskutočnilo regionálne kolo postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama 2024.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum Bratislava, organizátorom bolo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Do súťaže tvorcovia prihlásili 12 filmov v kategóriách hraný film, experiment, videoklip, dokumentárny film a publicistika. 11 filmov bolo vo vekovej kategórii 16 – 21 rokov, 1 v kategórii nad 21 rokov. Odborná porota v zložení MgA. Martin Smatana, Mgr.Art. Peter Kotrha a Mgr. Art. Marek Franko vybrala na postup do krajského kola, ktoré sa bude konať v Liptovskom Mikuláši, nasledovné diela:

Anna Kováčová Kampaň proti reklamnému smogu /experiment a videoklip/, Anna Kováčová Klbko vlny /experiment a videoklip/, kolektív Tím P.A.F. Paradise /hraný film/,Ema Valientová Prechodný domov /experiment a videoklip/, Lucia Martinčová a kolektív No tak!!! /hraný film/, Gréta Galajda Médiá a spoločnosť /experiment a videoklip/, Justín Botur Zima bez snehu /hraný film/,Daniel Mokryš a Adam Lazar Hľadaní /hraný film/.

Súčasťou prehliadky bol aj workshop Technika výroby animovaného filmu, ktorý sa , podobne ako celá súťaž, tešil veľkému záujmu divákov. Odborná porota vyzdvihla vysokú úroveň prihlásených diel, veľkým pozitívom je zvyšujúci sa záujem tvorcov o výrobu amatérskych filmov, ako aj veľký záujem publika.

Všetkým autorom blahoželáme a postupujúcim filmom držíme palce na krajskej prehliadke Cineama 2024.