ODDYCHOVKA 2024 – krajské kolo

20. apríla 2024 sa v Kultúrnom dome v Bytči uskutočnilo krajské kolo postupovej súťaže a prehliadky dychových hudieb Oddychovka 2024.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum Bratislava, organizátorom bolo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Bytča.

Do krajského kola sa prihlásilo sedem súborov zo Žilinského kraja: Detská dychová hudba Kubínske Kakao z Dolného Kubína, DH Lúžňanka z Liptovskej Lúžnej, Mestský dychový orchester Liptovský Mikuláš, DH Oravanka z Trstenej, DH Predmierčanka z Predmiera, DH Fatranka zo Žiliny a DH Kolárovičanka z Kolárovíc.

Odborná porota v zložení Mgr. Art. Michal Bróska, Marián Belobrad,DIS.art a Mgr.Art. Jozef Baláž udelila zlaté pásmo Cum laude s priamym postupom do celoštátneho kola dychovej hudbe Kolárovičanka. Zlaté pásma s návrhom na postup do celoštátneho kola obdržali dychové hudby Predmierčanka a Fatranka.

Odborná porota ocenila špeciálnymi oceneniami:

za spevácky výkon – Ľudmilu Glembovú a Magdalénu Kurnotovú z DH Lúžňanka,
za instrumentálne výkony klarinetistov – Štefana Lukáča a Andreja Bednára z DH Premierčanka,

za instrumentálne výkony baskrídlovky – Martina Kučeru a krídlovky Jozefa Kučeru z DH Kolárovičanka.

Porota vyzdvihla vysoký počet zúčastnených dychoviek, výborné výkony súborov v zlatom pásme, vyrovnané spevácke výkony všetkých súborov, vrátane detského, virtuózne sólové inštrumentálne výkony klarinetov, baskrídlovky a krídlovky, ktoré sú hodné účasti v celoslovenskom kole.

Vydarené podujatie, ktoré sledovala zaplnená sála bytčianskeho kultúrneho domu moderoval Ľuboš Kovačech.

Poďakovanie za podporu podujatia patrí Mestu Bytča na čele s primátorom mesta Miroslavom Minárčikom, ktorý sa podujatia osobne zúčastnil.

Všetkým kolektívom patrí poďakovanie za skvelú propagáciu dychovej hudby a víťazom držíme palce na celoslovenskej prehliadke dychových hudieb Oddychovka 2024, ktorá sa uskutoční v Lednických Rovniach.

Miroslav Smatana

Krajské kultúrne stredisko v Žiline